onsdag 5 december 2012

Smells like teen spirit

Nirvanas största hit var onekligen Smells like teen spirit från plattan Nevermind. Före själva albumet släpptes år 1991 kom låten som singel, och blev redan då väldigt populär. Senare fick den flera pris och toppade otaliga listor, bland annat Billboard Hot 100. Låten anses vara anledningen till att den alternativa rocken tog plats i den stora massan och kunde nå en större publik.
Men varför blev det en så stor hit? Kurt Cobain började skriva låten strax före inspelningen av bandets andra album, Nevermind. I en intervju uppger han att han blev starkt influerad av Pixies, som var ett av sångarens favoritband - Cobain säger till och med att han hade velat vara en del av just det bandet. Han försökte skriva den "ultimata poplåten" med Pixies musik som förebild, och resultatet blev Smells like teen spirit. Själva texten säger han handlar om sin avsky för sin generations och sin egen slöhet eller likgiltighet. Basisten Novoselic tillägger att Kurt Cobain verkligen hatade mainstream, vilket är något ironiskt eftersom Smells like teen spirit senare blev en del av det.
Titeln kom från att en av Kurts vänner sprayade KURT SMELLS LIKE TEEN SPIRIT på hans vägg. Detta blev något av ett missförstånd, då vännen syftade på deodoranten Teen Spirit som hans dåvarande flickvän bar. Inte förrän månader efter låten släppts förstod Kurt att det var ett märke, och inte en komplimang om att han kunde inspirera unga eller hade en revolutionerande attityd. I samband med att låten släpptes ökade försäljningen av Teen Spirit-deodoranten kraftigt.


Källor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Smells_Like_Teen_Spirit
http://www.songfacts.com/detail.php?id=416

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar